Eelt & kloven

Eelt
Er is van eelt sprake wanneer de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van de teen of als eeltrand aan de onderkant van de teen of de hiel. Verkeerde schoenen en stand afwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

Pathologisch eelt kan vakkundig worden verwijderd door de pedicure. Wat u zelf kunt doen: zo'n twee keer per week een voetbad nemen met zachte zeep (niet langer dan vijf minuten per keer, daarna naspoelen). Verder iedere avond de voeten incremen met een vette creme. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.

Eeltkloven
Soms kan eelt kloven en barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel en is erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is. Vooral bij het lopen op blote voeten en 's zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op.

De pedicure kan handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en nabehandelen met zalf. Een open kloof kan met zalf worden behandeld en verbonden. Een kloof die niet open is kan worden behandeld met bijvoorbeeld klovenzalf.
Zelfzorgadvies: zie onder Eelt.

Kloven voor de behandeling

...na de behandeling.