Diabetici

Voor een diabetes patiënt is het zeer belangrijk om zijn of haar voeten regelmatig te laten onderhouden. In principe is een behandeling bij diabetici hetzelfde als bij niet-diabetici. We moeten wel voorzichtiger te werk gaan om geen wondjes te veroorzaken.

Als diabetespatiënt bent u extra kwetsbaar als u kloven, eelt, likdoorns, blaren, ingegroeide nagels of wondjes heeft. Diabetici hebben vaak een verminderde doorbloeding en een verminderde gevoeligheid van hun voeten.

Ook wanneer er (nog) geen voetklachten zijn, is het raadzaam enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een pedicure te gaan.
De voeten van diabetici zijn namelijk in veel gevallen extra gevoelig want:

  • de bloedtoevoer in de benen en voeten kan verminderen

  • de huid verandert en wordt kwetsbaarder

  • het gevoel in de voeten kan verminderen of totaal uitvallen

  • de voeten veranderen vaak van vorm

  • nagels verdikken en vervormen vaak


De eerste behandeling bij diabetici is een lange behandeling waar we, indien nodig, ook gelijk een screening uitvoeren waardoor het tarief van deze behandeling ook hoger is. Een onderdeel van de screening kan zijn dat het nodig is om blauwdrukken te maken. Hiernaast ziet u daar een foto van.

Ook testen we altijd het gevoel in de voeten, de doorbloeding en doen we een schoencontrole. We kunnen daardoor eventuele problemen tijdig signaleren en de cliënt adviseren naar de huisarts te gaan. Bij probleemloze voeten is eenmaal peer jaar screenen voldoende. Van iedere screening maken we een kort verslag dat u de volgende behandeling mee kunt nemen voor uw diabetesverpleegkundige of huisarts.

Ook geven wij de clënt adviezen mee over de verzorging van de voeten thuis. Hiervoor is een folder van ProVoet beschikbaar.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling bij de voetverzorger/pedicure tot een bepaald maximum per jaar. U kunt informatie daarover terugvinden in de polisvoorwaarden van uw aanvullend pakket van de zorgverzekering. Bij een aantal zorgverzekeraars zijn wij verplicht de Simms klasse op de nota te noteren. Die Simms klasse moet bepaald worden door de huisarts. Wij verzoeken u dan ook bij een eerste behandeling bij ons, een verwijzing mee te nemen van uw huisarts waarop de Simms klasse is vermeld.

Wat kunt u als diabetespatiënt zelf doen

Zo draagt u bij aan een goede conditie van uw voeten:

  • Controleer dagelijks (de onderkant van) uw voeten op mogelijke wondjes of huidbeschadigingen, vergeet hierbij niet de ruimtes tussen uw tenen. Het gebruik van een spiegel maakt het makkelijker.

  • Doe regelmatig voetgymnastiek.

  • Beweeg regelmatig, binnen of buiten. Dit bevordert de bloeddoorstroming van uw voeten.

  • Was uw voeten dagelijks met lauw water zonder zeep en droog ze af, vooral goed tussen de tenen.

  • Smeer uw voeten dagelijks dun in met een hydrofiel olie of creme, speciaal bedoeld voor de huid van diabetici.